Waarom een Cambridgedieet wel snel is maar niet slim

Crashdieten zijn populair onder mensen die willen afslanken. Wat is er fijner dan met een paar repen en shakes per dag tientallen kilo’s in een paar weken tijd te verliezen? Nogal logisch dat er zoveel maaltijdvervangende dieten zijn die je beloven dit te bereiken.  Maar is het eigenlijk wel zo’n slimme keuze?

Laten we om te beginnen een crashdieet kiezen om nader bekijken: het Cambridge dieet. Wat houdt het in? Volgens de  website Hét 1 op 1 dieet van Nederland. Onder begeleiding behaal je de beste resultaten en blijf je op gewicht. Tienduizenden vrouwen en mannen gingen ons voor. Maar hoe dan?

Simpel gezegd: het dieet omvat maaltijdvervangers als repen en soepen met zeer lage caloriewaarde. Een 7 stappenmodel vertelt wat je wél en niet mag eten. Voorbeeld: stap 1 is een totale reset door een strikt regime aan maaltijdvervangers. En meer ook niet. Stap 6 is een mix van maaltijdvervangers en groente, brood etc. Handig: een begeleidende consulent krijg je er gratis bij.

De diëtist en postdoc onderzoeker op de afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC, Dr. Kirsten Berk, gebruikt maaltijdvervangers als start van een gewicht reducerende behandeling.  Zij merkt bij haar onderzoeksgroep dat het  enorm motiverend om snel gewicht te verliezen zodat men medicatie kan stoppen. Denk aan medicatie voor Diabetes type 2 en hart en vaatziekten. En als de motivatie stijgt staat men vanzelf meer open voor adviezen voor een gezonde leefstijl voor de langere termijn.

Maar zij waarschuwt ook: er is geen heilige graal wat maaltijd vervangende diëten betreft. Voor alle diëten geldt: aandacht voor een duurzame verandering in het voedingspatroon onder langdurige begeleiding is het meest effectief. Let wel: in combinatie met gedrags- en bewegingstherapie. En dat klinkt mij als leefstijlcoach muziek in de oren.

Leefstijlcoaching? Ja, in Jip en Janneke taal:  Leefstijlcoaching biedt advies en begeleiding bij voeding, bewegen en gedrag. Dit helpt bij het krijgen van een gezonde leefstijl.

De vraag is of de – door Cambridge zelf opgeleide – consulenten voldoende zijn toegerust om deze langdurige coaching en therapie te bieden. De website vertelt dat de consulten ervaringsexperts zijn en klaar staan met raad en daad. Klinkt goed, maar niet goed genoeg.

Kort en goed: Cambridge dieet helpt je bij snel gewichtsverlies. Als je dit gewichtsverlies voor de lange termijn wilt houden met een gezonde leefstijl voor altijd…. Zoek een leefstijlcoach bij je in de buurt. Of bel mij!