Goede voornemens in leefstijl? Dit jaar is het iedere dag 1 januari

De één krijgt er energie van, de ander enorme jeuk: goede voornemens.

Hoe werkt dat voor jou? 

Ben jij van de groep: ‘goede voornemens hebben nooit gewerkt en gaan niet werken ook‘? Of zeg jij  ‘yes, een nieuw jaar, een nieuwe  ronde’

Hot topic

Wat je antwoord ook is, goede voornemens zijn momenteel ‘hot topic’. In december – ergens tussen de Sintletters en de Kerstkalkoen  – deelde ik een Linkedinartikel over ‘positief doelen stellen’. Het leverde enkele likes en 1 reactie op. Maar let op, nu komt het: de oliebollen en champagne waren nog niet doorgeslikt of hetzelfde artikel ging viral met deelacties, tags, commentaren en likes.

Het verschil? De magische datum van 1 januari 2021 was gepasseerd. Apart hé, hoe dat effect van een nieuw jaar uitwerkt. 

Iedere dag een nieuw begin

Het doet mij denken aan zo’n magnetisch tekenbordje van de kleuters. Met een plastic pennetje maak je er een tekening op. Vind je het niet mooi? No worries, je haalt een schuifje heen en weer et voila het tekenbordje is weer blinkend blanco. 

Zo werkt het ook met het oefenen van je stappen naar een gezonder leven. Mislukt het? Pakt het anders uit? Je kunt iedere dag, ieder uur, wat zeg ik,  iedere seconde opnieuw beginnen. Je haalt gewoon het schuifje heen en weer en je hebt een nieuw begin voor jouw leefstijlontwerp. Je hoeft écht niet tot 1 januari  2022 te wachten voor het maken van goede voornemens. It’s not the date, it’s the mindset.

It’s not the date, it’s the mindset 

Om een goede nieuwe (her)start te maken deel ik hieronder 3 tips voor het positief stellen van leefstijldoelen:  

1. Leren ipv laten

Als wij gezondere keuzes willen maken dan is de natuurlijke neiging om dingen te gaan ‘laten’. Te bedenken wat je NIET meer wilt of mag. Word jij daar positief van? Ik niet. Helpender is het om te kiezen voor wat je wél wilt doen en wat je wilt gaan leren. Gezonder leven is tenslotte een leven lang leren. Gun jezelf te ervaren en ontdekken welke gezonde keuzes voor jou werken, wat bij jouw persoon past.  

👉 Formuleer gedragsdoelen waarvan je leert. Bijvoorbeeld: ik ga zoeken naar 3 manieren om meer te bewegen. (In dit blog deel ik nog meer tips over haalbare doelen stellen)

2. Kiezen ipv moeten

Wat moeten wij toch veel van onszelf. Vind je niet? En helpt het? Als je vindt dat je dit MOET doen? Bij mij niet. ‘Ik moet he-le-maal niks’ denk ik dan. Positiever is het voor je als je bedenkt dat je ervoor KIEST om dit te doen omdat het écht belangrijk voor je is. Onderzoek dan ook waarom het zo belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld omdat je zelfzorg belangrijk vindt. 

Dit geldt trouwens ook als je in gezelschap bent en gezondere keuzes wilt maken. Als je het negatief formuleert en zegt, ‘Nee dank je, ik moet afvallen‘ kun je geheid een tegenreactie verwachten als ‘ah joh, het is maar een klein stukje‘. En hoppa daar is het duivelse dilemma. Wanneer je zegt: ‘Dank je, ik heb genoeg aan deze heerlijke kop thee‘ zul je merken dat deze positieve keuze sneller wordt geaccepteerd. Probeer het maar eens uit! 

👉 Formuleer je gedrag als een keuze. Bijvoorbeeld: ik kies ervoor om vanavond om 22.00 uur te gaan slapen want ik vind het belangrijk dat ik morgen fris en helder ben. Ik doe dit omdat ik iemand ben die goed voor zichzelf zorgt.

3. Doe eens lief!

En dan ben je aan het oefenen en dan lukt het niet. Je maakt een uitglijder, je merkt dat het lastiger is dan je dacht, of je vindt het toch niet zo leuk als je vantevoren bedacht had. Als snel spreekt je innerlijke criticus: ‘zie je wel, je bent gewoon hartstikke lui’ of ‘je bent een snoeper en je blijft een snoeper’.  Uh hallo, zou je dit ook tegen je beste vriend of vriendin zeggen? 

👉Behandel jezelf als je vriend of vriendin!  Merk je innerlijke criticus op en spreek jezelf toe alsof je tegen een vriend of vriendin zou praten. Mild en vriendelijk: ‘iedereen maakt weleens fouten, dat hoort bij veranderen’ of ‘hmm, interessant, deze manier werkt blijkbaar niet, wat zou wél kunnen werken?’   

Veel succes en plezier met het oefenen van je stappen naar een gezondere leefstijl! 

Tot snel!

Bertina van Dolder, jouw leefstijlcoach

  

Tips en inspiratie?

Had je een ‘aha moment’? Of was het voor jou een open deur? Dan ben ik ook benieuwd. Waarom had je deze inzichten dan nodig? Want als je het al weet, waarom doe je het dan niet? Misschien eentje om over na te denken?

Heb je zin in meer waardevolle tips die écht werken? Ontvang ze gratis en voor niets wekelijks in je mailbox. Schrijf je nu in!

Volg mij op social media