Stapels boeken heb ik verslonden over gezondheid, leefstijl en gedragsverandering. Er zijn er genoeg. Boeken over voeding, bewegen, slapen, ontspannen en zingeving. Maar ze zijn niet allemaal even goed. Sommige staan bol van de onzin. Toch heb ik veel boeken gelezen waarvan ik wél iets heb opgestoken. Zoals deze, mét de belangrijkste les die ik ervan leerde.

1. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen CoveyBegin met het einde voor ogen! “Het houdt in dat je weet waar je heen gaat, het geeft richting en het helpt je om keuzes te maken in wat je wel en niet doet”. Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?

Waarom hoort het boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap in dit rijtje thuis?

Voordat je denkt…”Huh, een boek over leiderschap? Ik heb geen leidinggevende functie, niets voor mij” lees dan toch even verder. Dit boek is een perfect boek als je meer sturing aan je leven (of leefstijl) wilt geven. Spreekt dat je aan? Het helpt je betere keuzes maken, jezelf en anderen beter te begrijpen en om te gaan met moeilijke situaties. Een levensveranderend boek. Tenminste, als je er mee aan de slag gaat 🙂

2. Eet als een Expert – Marijke Berkenpas

Context!Gezondheid wordt niet bepaald door een enkele avocado of een lepeltje chiazaad. Gezondheid wordt bepaald door jouw totale eetpatroon en alle keuzes die je daarin maakt.” Context is het belangrijkste concept in dit boek.

Waarom hoort Eet als een Expert bij de beste boeken over gezonde voeding?

Dit boek is geschreven door voedings- en gezondheidswetenschappers. Het advies in dit boek is extreem helder & praktisch. En daar houd ik van 🙂 Alles wat zij behandelen kun je bijna meteen toepassen. Of het nu over ontbijt, lunch of tussendoortjes gaat. In dit boek scheiden de experts zin en onzin van hypes en goeroes. En leggen zij uit waarom een enkel wetenschappelijk bewijs nog geen bewijs is. Dit boek was het eerste stapje naar mijn evidence-based opleiding als leefstijlcoach.

3. De ladder – Ben TiggelaarHoud het simpel en klein! “Gedrag is wat je kunt voordoen en nadoen. Begin altijd met gedrag waarvan je honderd procent zeker weet dat je het kunt uitvoeren. Vertaal het zo nodig in ri-di-cuul kleine stapjes.

Waarom hoort het boek de ladder in dit rijtje thuis?

Het is moeilijk om oude ongezonde gewoontes te vervangen door nieuw gezond gedrag. Iedereen met een beetje levenservaring weet dat veranderen gewoon hartstikke lastig is. In dit boek geeft Ben een eenvoudig model in de vorm van een ladder om succesvol nieuw gedrag aan te leren. 3 stappen: doel – gedrag – support. Supersimpel zodat je het kunt onthouden en dus ook kunt doen. Uit eigen ervaring én vanuit coaching in Het Leefstijlburo kan ik zeggen, het werkt! 3. De ladder – Ben Tiggelaar

4. Partytime – Eet als een Expert

Het is één van de meest gestelde vragen van mensen die een gezondere leefstijl willen “hoe maak ik gezonde keuzes op een feestje?” Een logische vraag, want hoeveel feestjes, verjaardagen, borrels en etentjes zijn er niet in een jaar? Om jou, met december in aantocht, dé feestmaand van het jaar, te inspireren de boekentip: Eet als een expert Partytime. Toevallig nu verkrijgbaar voor € 9,99 i.p.v. € 20,99 (en nee, ik heb geen aandelen). Het bevat 50 favoriete recepten van 50 diëtisten voor etentjes, borrels of feestjes of alledag.

Mijn favoriete recept: appelkruimeltaartje
Ik ben dol op appelcrumble en mijn kids ook.
In dit boek staat een gezonde variant zonder suiker en met volkorenmeel
waardoor het een dessert is waar je iedere dag van kunt eten.
Maar de fruitige witte koolsalade had hier ook kunnen staan,
en de…afijn, je snapt het.

Waarom ik fan ben van Eet als een expert Partytime

Natuurlijk hoeft het niet altijd alleen maar gezond te zijn op feestjes. Uiteindelijk draait het om de balans en je totale eetpatroon. Daar past een stukje taart echt wel in. Toch vind ik het superleuk hoe dit boek laat zien dat je met gezonde variaties en keuzes, hartstikke lekker kunt borrelen en feesten. Ieder recept toont de voedingswaarde en voor welke allergenen het geschikt is. Handig: je hoeft geen ervaren keukenprinses te zijn of uren in de keuken te staan. Het is wel fijn als je kokkerellen leuk vindt en openstaat voor”anders dan anders”. Want dat is het. Behalve dat de recepten gezond zijn is het ook een duurzame manier van eten. Je vindt er geen vlees in terug. Win-win dus. Je krijgt naast de 50 recepten slimme variatietips en leefstijltips. Wat mij betreft zijn de recepten geschikt om iedere dag van te genieten. Iedere dag feest dus!