Heb jij je buik ook vol van je dieet?

Ik was van de week bij “Arts en Leefstijl” een netwerkbijeenkomst met huisartsen, diëtisten, leefstijlcoaches, professoren en wat er nog meer is in gezondheid en leefstijl. Super interessant!

Als een spons heb ik mij vol gezogen met de gedeelde wetenschappelijke inzichten in voeding en gezondheid die over mij uitgegoten werden. Hoe meer je ontdekt in de relatie voeding en gezondheid, hoe meer je realiseert dat er nog zo veel te ontdekken valt!

Anyway, ik dwaal af. Voeding was hét thema van de bijeenkomst en dat brengt mij op…..dieet.

To dieet or not dieet

Wij googelen ons suf op dieet: “Afvallen met dieet”, “slanker met dieet”, “gezond dieet”… En werkt dat nou, afvallen met een dieet? Ja, uit onderzoek blijkt dat alle diëten werken. Huh, alle?

Ja! Weet je waarom? Omdat je anders gaat eten dan voorheen, je verandert je standaard patroon en dan val je af. Tenminste voor even. Want als je in de dieetmodus leeft dan bied je vaak óf weerstand aan je honger óf je laat alles waaien. Het alles-of-niets-principe. Je valt af, bent blij en laat de teugels vieren, je komt weer aan. Je roept jezelf tot de orde, en je valt weer af. Uit onderzoek blijkt: vrijwel elk dieet verliest uiteindelijk zijn effect, omdat je terugvalt in je oude eetgewoonten. Het gruwel van een jojo-effect.

Voor even of het leven?

Hoe komt dat toch? Op de éen of ander manier heeft het woord dieet een tijdelijk lading in ons systeem gekregen.  De poederdiëten, shakediëten en weetiknietwatvoordiëten hebben hieraan bijgedragen. Het is iets wat je voor even doet, om te lijnen (vreselijk woord). Dieet roept iets op met geboden en verboden. Dikke rode kruisen door alles wat lekker is. Alles wat je leven nog een beetje leuker maakt. Houd dat maar eens vol.

Terwijl de definitie van dieet in de Dikke van Dale begint met “leefregel”. Klinkt meer als leven, klinkt als leeftstijl, klinkt als “voor het leven, niet voor even”. En dat is precies waar ik naar toe wil. Wil je een blijvend gezond gewicht, stop met je dieetmodus en start een gezonde leefstijl!

Ter inspiratie 10 gezonde leefregels:

  1. Eet producten met zo weinig mogelijk toegevoegde suikers
  2. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten met maximaal 5 ingrediënten
  3. Eet dagelijks 3 voedzame maaltijden
  4. Ga alleen boodschappen doen met een volle maag
  5. Schrijf iedere dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent
  6. Zorg voor een koele, rustige en donkere slaapkamer zonder TV
  7. Plan je beweegmomenten in je agenda zodat je het ook doet
  8. Eet gezonde tussendoortjes
  9. Denk eens na wat voor jou belangrijk is in het leven en zoek uit hoe je dit kunt doen
  10. Lees je etiketten in de supermarkt: moeilijke onuitspreekbare namen als ingrediënt? Laat maar liggen.

Tot snel!

Bertina van Dolder
Jouw leefstijlcoach
in Gouda

PS Coaching op Leefstijl iets voor jou?

Vind je het moeilijk? Afvallen? Is het ook! Daarom is de gecombineerde leefstijlinterventie CooL (Coaching op Leefstijl) in het leven geroepen. Dat is een programma waarin mensen met overgewicht twee jaar lang GRATIS door een leefstijlcoach in Gouda worden begeleid naar een gezonde leefstijl voor het leven. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is een verwijzing van je huisarts én motivatie om aan de slag te gaan met je leefstijl.

Op dinsdag 21 juli start een nieuwe CooLgroep in Gouda. De laatste voor de zomervakantie. Er is nog plek. (Max. 12 plekken) Via de button hieronder ontdek je meer over CooL (Coaching op Leefstijl) en kun je je aanmelden. Doe mee met CooL en zit lekkerder in je vel!