BLUEMONDAY? Spoiler alert!

#BLUEMONDAY wetenschappelijk bewezen de somberste dag van het jaar? Spoileralert: it is not!

Een commercieel verzinsel van een psycholoog voor een reisbureau om boekingen naar zonvakanties een boost te geven, dát is het. En als je niet uitkijkt werkt het nog ook. Je kent het misschien wel: “self fulfilling prophecy”. Als iemand je zegt dat het de somberste dag van het jaar is, en jij gelooft dat, dan wordt het ook je somberste dag van het jaar.

Stel je brein voor als een knikkerbaan (rustig maar, het is voor even). Ben jij overtuigd van Bluemonday? Je knikkers rollen vandaag naar de uitgang met het bordje “zie je wel, somberste dag van het jaar”.

Zoiets als de bekende tunnelvisie van de molloten onder ons (waarvan ik er trouwens ook één ben). Je kunt zó overtuigd zijn van een uitkomst, dat je signalen die het tegendeel bewijzen volledig mist. Dat dus.

Wel bewezen: stevig wandelen werkt positief op je stemming.

Wil je iets doen tegen somberte? Ga wandelen! Ja hoor, daar gaat ze weer. Sorry 🙂 Het is bewezen. Als je wandelt activeer je bepaalde delen van de hersenen die remmend werken op gebieden die voor negativiteit zorgen. Wandelen werkt positief op je stemming. Nog meer positieve bijeffecten weten van stevig wandelen? Komt ‘ie:

 • Geeft je energie en alertheid*
 • Maakt je blij
 • Helpt je dus tegen
 • Geeft je energie en alertheid
 • Verstevigt je botten en je spieren
 • Helpt naar een gezond gewicht
 • Vermindert de kans op Diabetes2
 • Verlaagt de kans op hart- en vaatzieken
 • Geeft inspiratie en nieuwe ideeën
 • Heeft een bewezen positief effect op angst- en stressstoornissen
 • Versterkt je hart en je longen

Helemáál top als je samen met iemand wandelt en je kunt praten over de dingen die je bezighouden. Het “van je af kan praten”.

Met wie ga jij een wandelrondje doen vandaag? Deze week? Een half uur is al genoeg om effect te hebben. Geniet van je powerwalk!

Tot snel!

Jouw leefstijlcoach in Gouda Bertina van Dolder
Bertina van Dolder
Jouw leefstijlcoach Gouda

PS CooL iets voor jou?

Heb jij meer nodig dan een aanmoediging om te gaan wandelen? Vind jij het tijd dat je gezondheid nu echt op nummer 1 komt te staan? Zijn er alarmbellen in je getallen die rinkelen? Doe mee met het leefstijlprogramma CooL in Gouda. Een groepscoachingsprogramma in leefstijl waar je onder langdurige begeleiding jouw leefstijlthema’s bewegen, voeding, slapen, ontspannen en balans aanpakt. Je onderzoekt wat impact heeft in jouw specifieke situatie en neemt acties voor een gezonde leefstijl die je volhoudt.

Op dinsdag 12 mei start een nieuwe CooL groep (Coaching op Leefstijl) in Gouda. De laatste die start in Gouda voor de zomervakantie. Er is nog plek. Meld je hieronder aan.

PS Heb je het gevoel dat je zó somber bent dat je er zelf niet meer uitkomt? Zoek hulp en ga naar http://www.heyhetisoke.nl. Blijf er niet mee rondlopen!