Gezonder eten? Dat lukt mij toch niet!

Heb jij weleens last van die stemmetjes in je hoofd als je nadenkt over afvallen, gezonder leven, meer bewegen? Die stemmetjes die zeggen: “Gezonder eten, dat lukt mij nooit!” of “Gezonde leefstijl, ah bah, dan mag je niets en moet je van alles”

Herkenbaar? Tijd voor wat tegengas!

Gezonder leven? Dan mag je NIETS en MOET je alles!

Als je in een “alles of niets modus” denkt heb je misschien ruime (negatieve) ervaring met diëten en lijnen. Bij jezelf of gezien bij anderen. In een dieetmodus gaat het over wat je NIET mag, over schuldgevoel, over regels en overtredingen. In de dieetmodus mis je plezier en flexibiliteit. Je mist de ontwikkeling in het maken van leefstijlbeslissingen op basis van zelfbewustzijn en inzicht. Je mist de ontwikkeling van het moeten naar het willen.

Daarom start je bij mij never nooit met een dieet, voedingsplan of beweegschema. En ik geef je zeker geen verboden of geboden. Ik gun je een zelfbewuste start.

Mijn advies: ga aan de slag met hoe je naar gezonde leefstijl kijkt! Vanuit welke modus start jij?  Waar doe je het allemaal voor? Wat werkt wel voor jou?

Zie het als een reis van inzicht naar herkenning die overgaat in de actiemodus en eindigt in een flow van gezonde leefstijl.

Hou zou het voor je zijn dat je gaat ervaren:

  • Ik wil niet meer terug naar hoe het was
  • ik ben niet meer de hele dag bezig met het denken aan eten
  • ik kan gezond leven én genieten
  • Ik vind extra bewegen heel normaal, ik denk er niet eens meer bij na

Het lukt mij toch nooit om gezonder te eten!

Als je al heel vaak geprobeerd hebt om af te vallen en je nu nog verder van huis bent dan ooit, is dit een logische gedachte. Alleen het is een fabel en eentje die je van de regen in de drup helpt.

Je zelfbeeld is een belangrijke factor in een succesvolle gedragsverandering in leefstijl. Zo bleek dat rokers die stoppen met roken en zichzelf daarmee niet langer zien als roker, succesvol zijn in het stoppen.  Als je antwoord hebt wie je wilt zijn (niet-roker)  kun je gedrag kiezen wat daarbij hoort (niet-roken).

Mijn advies: sta stil bij wie jij wilt zijn als jouw droom zou uitkomen. Waar jij naartoe wilt. Wat is dan je doel? Wat voor gedrag hoort hierbij? Welke stappen wil je hiervoor zetten? 

En iedere keer als je dit stapje zet, bewijs je aan jezelf dat je – stapje voor stapje – bezig bent om te worden wie je wilt zijn. Dat activeert plezier en beloning in je hoofd, daar wil je meer van!

Hoe zou het voor je zijn als je merkt dat je gaat ervaren:

  • Ik heb meer zelfvertrouwen dat ik het wél kan
  • Het lukt mij wel, het is een proces en er mag wat tijd overheen gaan
  • Ik laat gedrag zien dat past bij het beeld van wie ik ben

Tot snel!

Bertina van Dolder
Leefstijlcoach Gouda

Kun jij wel wat hulp bij afvallen gebruiken?

Op dinsdag 12 mei 2020 start het Gli leefstijlprogramma CooL in Gouda. Een groepsprogramma leefstijlcoaching volledig vergoed uit je basisverzekering waarin je aan de slag gaat met je leefstijl in thema’s slapen, voeding, ontspannen en bewegen. Wat werkt voor jou en hoe maak je ze tot een gezonde gewoonte? De laatste voor de zomervakantie en nog paar plekken vrij. Wacht dus niet te lang!