Verandering begint bij jou!

“Ik ben zo’n mislukking als het op gezonder eten aankomt”

“Ik val toch nooit af”

“Ik ben nu eenmaal een emotie-eter”

“Ik ben gewoon geen sporter”

Als je deze zinnen jarenlang in je hoofd hebt herhaald, dan is het makkelijk om dit te accepteren als een feit. Het is hoe je naar jezelf kijkt. Het is wat je doet en wie je bent.

Word de beste versie van jezelf

De beste versie van jezelf worden, vraagt van jou dat je vraagtekens zet bij je overtuigingen over jezelf. Jij hebt de keus om je overtuiging over wie je bent te veranderen.

“Ja maar…” hoor ik je sputteren, “ervaringen uit het verleden hebben toch echt bewezen dat ik een mislukkeling ben met gezonder eten. Ik heb het weleens geprobeerd maar kom nooit een steek verder.”

Weet je, dit zelfbeeld is gevoed door je gewoontes, je bent er niet mee geboren. Toch? Het is ontstaan door een geleidelijke ontwikkeling.

Voorbeeld: als je één keer gaat hardlopen voel je je geen hardloper. Als je maandenlang 2 of 3 x per week gaat hardlopen en je doet ook nog eens mee met een halve marathon begin je te geloven dat je een hardloper bent. Hoe meer bewijs je hebt voor je overtuiging, hoe meer je erin gelooft. Je voelt je bij andere hardlopers “onder elkaar”. Je groet andere hardlopers zoals motorrijders elkaar groeten op de snelweg. Het is je identiteit.

2 stappen naar gezonde gewoontes

James Clear (Elementaire Gewoontes) zegt het zo: de meest praktische manier om te veranderen wie je bent, is door te veranderen wat je doet. Hij ziet hierin 2 stappen:

  1. Besluit wie je wil zijn;
  2. Bewijs het aan jezelf met kleine overwinningen;

Wil jij een gezond iemand zijn? Bewijs het aan jezelf. Hoe zou het zijn voor je als je gezondere gewoontes kunt aanleren? Je stapje voor stapje je negatieve zelfbeeld over je gezondheid groeit naar een positief zelfbeeld van fitter en slanker?

In mijn coachtrajecten is het bepalen van jouw vertrekpunt (wie wil je zijn) minstens zo belangrijk als het proces van het aanleren van gezonde gewoontes. Ik loop met je mee en ben je stok achter de deur voor jouw kleine overwinningen. Zodat jij wordt wie je wilt zijn, een gezondere versie van jezelf.

Leefstijlcoaching in Gouda

Op donderdag 11 maart start in Gouda een groep met het leefstijlprogramma CooL. Een groepsprogramma leefstijlcoaching volledig vergoed uit je basisverzekering waarin je aan de slag gaat met je leefstijl en gezonde gewoontes. Wil je meer weten? Lees meer over CooL via button hieronder!

Tot snel!

Leefstijlcoach Gouda
Bertina van Dolder
Leefstijlcoach Gouda

Volg mij op