En nu nog volhouden…

Ik moet het alleen nog wel volhouden…” Een bijna verontschuldigend zinnetje wat ik vaak hoor.

En vaak doelt men dan op dat ene nieuwe ontbijtrecept of die avond in de milon cirkel of de appel als tussendoortje of die balansoefening bij het tandenpoetsen of…

In eerste instantie klinkt volhouden positief. Volhouden is goed. Toch?

Ja en nee…..

Los van het gebruik van het woord ‘moeten’ (daarover een andere keer 😊 ) vraag ik liever door wat die persoon precies bedoelt met ‘volhouden’.

Want, bedoel je die ene specifieke sportactiviteit, wat voor jou in je huidige situatie werkt maar over een half jaar misschien niet meer? Of bedoel je dat je wekelijks een intensief beweegmoment wilt doen, hoe dat er ook uit ziet?

Bedoel je dat bord havermout met fruit, wat je nu heel lekker vindt en over een paar weken misschien wel saai? Of bedoel je dat je dagelijks (vakantie of geen vakantie) een voedzaam ontbijt neemt, hoe dat er ook uit ziet?

In je leefstijl vaar je een koers en kies je gedrag wat bijdraagt aan die koers.

Merk je het verschil op? In je leefstijl vaar je een koers en kies je gedrag wat bijdraagt aan die koers.

Je koers volhouden is gezond ontbijten, wekelijks intensief bewegen. Hoe die koers eruitziet in gedrag kan wisselen. Want hey, niets is zo veranderlijk als een mens, toch?

Je keuzes zijn niet in beton gegoten. Het leven is een werkplaats waarin je oefent met dat wat voor jou werkt. En wat nú werkt kan over een week, maand, jaar weer anders zijn. Logisch, het leven is grillig.

Als je maar je koers helder voor ogen hebt wát je wilt doen dan stuur je simpelweg bij door nieuwe keuzes te maken die op dat moment wél werken.

Als het ene niet werkt, wat kies je dan wel?

Ja, ja, want dát dan weer wel. Als het ene niet werkt, wat kies je dan wel?

Want:

Jij kent je koers

Jij stuurt bij

En jij oogst!

Tot snel!

Bertina van Dolder Leefstijlcoach
bij Het Leefstijlburo

Bertina van Dolder
Van weten naar doen in gezonder leven

Chat op WhatsApp

P.S. wil je meer weten over het leefstijlprogramma CooL? Hier vind je alles wat je wilt weten!

#perspectief#progressie#leefstijlcoach#cool#gli#gecombineerdeleefstijlinterventie#volhouden#gedragsverandering#coaching#leefstlijcoaching#gouda#perfectie#trainen#gastdocent#persoonlijkeontwikkeling#keuze#doenwatwerkt#groepslessen#jamesclear#gezonderleven#gezondafvallen#mindset#experiment#oefenen