Heb jij hart voor je vrouwenhart?

Weet je dat hartklachten zich bij vrouwen anders uiten dan bij mannen? Eerlijk gezegd dacht ik daar weinig bij na. Totdat het in mijn familie bijna misging door een verkeerde diagnose. Op een haartje na liep het goed af. Reden: de klachten werden niet herkend als hartproblemen. Sindsdien ben ik alert. Cardiologe dr. Janneke Wittekoek is specialiste op het gebied van vrouwen en hart- en vaatziekten. Zij maakt zich hard voor het gezonde vrouwenhart en schreef het boek Het Vrouwen Hart. Haar kernboodschap: hoe weet ik hoe gezond mijn hart is en wat kan ik er zelf aan doen.

Belangrijkste les: Ken je getallen!

Door je getallen in de gaten te houden, zoals bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en BMI, weet je waaraan je moet werken om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. “Het hart van een vrouw wordt lang beschermd tegen ellende door onze vrouwelijke hormonen. Daarom is het heel belangrijk om onderscheid te maken tussen voor en na de overgang. Als je een goed cholesterol hebt op je veertigste, check het dan nog eens als je vijftig bent.”

Waarom ik fan ben van Het Vrouwen Hart

In 80% (!) van de gevallen kunnen hartklachten voorkomen worden door verandering in je leefstijl. Naast een populair wetenschappelijke uitleg over het hart en hartklachten geeft Janneke dan ook goede tips en ideeën om beter voor je hart te zorgen. Hoe tof is dat! Je hebt niet alles in de hand maar wel veel meer dan je denkt! Daar gaat mijn hart sneller van kloppen.


Meer boekentips in leefstijl, voeding, gedrag, slapen en bewegen? Check deze boeken en de lessen die ik ervan leerde.