Herken jij Diabetes bij jezelf?

Vandaag 14 november is het WereldDiabetes dag. Is er dan iets te vieren? Nou nee, met 1,2 miljoen Diabetespatiënten in onze kleine kikkerland is het eerder om te huilen. Wie patiënt is of mensen met Diabetes kent weet wat voor een impact deze ziekte heeft op de kwaliteit van je leven. Je bloedsuikerspiegel, iets wat zo vanzelfsprekend lijkt, is ineens een dagelijks thema. Pillen, spuiten, hypo’s en hyper’s. En dan nog de zorg over mogelijke complicaties aan nieren, ogen, zenuwschade en voeten. Nee, vandaag is vooral een dag van bewustwording. Wat is Diabetes, wat doe je eraan en – belangrijker – hoe voorkom je het?

Leefstijl belangrijkste verschil

Let op, er zijn meerdere soorten Diabetes en zij verschillen onderling. De bekendste zijn Diabetes type 1 en Diabetes type 2.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die niet zomaar te genezen is. Gevalletje enorme pech als je dit overkomt, helaas (nog) niet te voorkomen. Je begrijpt dat er volop onderzoek is naar oorzaken en oplossingen.

Diabetes type 2 is voornamelijk een leefstijlgerelateerde ziekte, ook wel bekend als ouderdomssuiker. Dit type komt het meeste voor in Nederland: maar liefst 9 van de 10 Diabetespatiënten heeft type 2. En dit zijn helaas ook in toenemende mate jonge mensen. Dus vergeet die ouderdomssuiker maar. Het goede nieuws is dat dit type te voorkomen is, door – je raadt het al- een gezonde leefstijl.

Hoe herken je Diabetes?

Er zijn in Nederland naar schatting zo’n 200.000 mensen die niet doorhebben dat ze Diabetes hebben of in een voorstadium verkeren. Hoe herken je Diabetes? In dit filmpje legt Diederik Jekel het helder uit in 1 minuut. Op de site van Diabetesfonds vind je extra informatie over het verschil in symptomen van Diabetes 1 en 2. Twijfel je? Ga even bij de huisarts langs.

Voorkomen of genezen, of allebei?

Ik zei het al, het goede nieuws is dat je Diabetes 2 met een gezonde leefstijl kunt voorkomen of zelfs omkeren. Dit lukt je als je:

  • stopt met roken (roken verhoogt de kans op Diabetes 2 met 30 tot 40%)
  • een gezond gewicht bereikt (overgewicht en buikvet zorgt voor disbalans in je bloedsuiker)
  • dagelijks minimaal een half uur aan lichaamsbeweging doet (dan blijft je bloedsuiker stabiel)
  • en last but not least, gezond eet

Als leefstijlcoach zie ik met eigen ogen wat een grote impact een aanpassing in leefstijl heeft op Diabetes 2. De kans op Diabetes 2 wordt al meteen kleiner als je afvalt. Zelfs bij een paar kilo.

Wil jij gezonder leren leven in bewegen, slapen, voeding? Laat mij je helpen, je hoeft het niet alleen te doen. Met mijn 6-stappen programma gaan we samen aan de slag voor een gezondere leefstijl.

Volg mij op Facebook of LinkedIN!

Dank aan Diabetesfonds.nl voor de heldere achtergrondinformatie.