Drink jij het pure spul?

Grappig, op de een of andere manier komen gesprekken met mij altijd uit op gezonde leefstijl. Geen flauw idee hoe dat komt 😊 Je bent gewaarschuwd. Beroepsdeformatie noemen ze dat geloof ik. 

Niet altijd vanuit mij overigens. Als er een koek wordt geserveerd is het al snel “Dat mag zeker niet van een leefstijlcoach?” of “Jij hoeft zeker niet?”. Die laatste klopt vaak, die eerste hangt er maar vanaf.

Ik ben niet zo van de geboden en verboden in eten. Probeer maar eens één minuut lang NIET aan een witte ijsbeer te denken. Helemaal niet dus hé! Je mag aan alles denken behalve een witte ijsbeer.

Tijd gaat nu IN…

En STOP! En?

Hoeveel keer heb je aan een witte ijsbeer gedacht? Minimaal één keer denk ik zo?

Zo werkt ons brein, iets wat je niet mag wordt enorm aantrekkelijk. Dus, denk in mogelijkheden i.p.v verboden. Mijn advies is om slechte gewoontes te bestrijden met goede gewoontes.

#koffiezondersuikerchallenge

Maar terug naar het gesprek over gezonde leefstijl. Deze keer was de situatie dat er koffie werd gedronken mét suiker. Niet door mij, al heel lang geleden afgeleerd. Maar zover was deze persoon nog niet. Sterker nog, waren deze twee personen nog niet. Twee gebruikers van koffie MET suiker. En ze wilden er vanaf. Van de afhankelijkheid van zoetjes, van de suiker die niets toevoegt. Van de behoefte aan zoet.

Van het één kwam het ander en voordat de avond om was stond er een ‘koffiezondersuikerchallenge’ in de startblokken, met appgroep en al.

De challenge was 7 dagen koffie zonder suiker. Het pure spul dus. Geen verbod voor altijd, maar een weekje experimenteren en ervaren. (Mijn overtuiging: na dit experiment vind je je koffie met suiker opvallend zoet, TE zoet). Ik mocht in de appgroep meedoen. Cheering & coaching. Heerlijk, doe niet liever.

Even tussendoor: Ben jij bewust wat suiker met je lichaam doet? Check dit filmpje van het Diabetesfonds (1 minuut)

Bron: Diabetesfonds ( http://www.diabetesfonds.nl)

Feiten en fabels

Ik heb mij in de challengeweek in de appgroep helemaal uitgeleefd in feiten & fabels over koffie en suiker. Ik deel er een paar met je:

FABEL: Na een x aantal dagen ben je gewend aan een nieuwe gewoonte. Let op! Het gaat niet om het aantal DAGEN dat je aan iets went maar om het aantal HERHALINGEN. Hoe vaker je iets doet, hoe eerder je het gewend bent. Veel oefenen dus!

FABEL: Je droogt uit van koffie. Koffie is niet vocht afdrijvend, ook al moet je er vaker van plassen. Lees hier als je interesse hebt in het onderzoek.

FABEL: Suiker is verslavend. Een hele hardnekkige fabel, het is hoogstens bewezen dat het de afgifte verhoogt van dopamine, het stofje in je hersenen waar je happy van wordt. (Dit stofje komt ook vrij bij hardlopen trouwens 😊) Dat kan resulteren in verslavingseetgedrag van voedingsmiddelen waar suiker in zit, zoals M&M’s (om er maar één te noemen). Interessant? Lees meer!

FABEL: Natuurlijke (fruit)suikers zijn gezonder. Fructose (fruitsuiker) is niet slechter of beter dan kristalsuiker. Fruit is alleen wel meer dan alleen fructose, er zitten vezels, voedingsstoffen en vitaminen in.

FEIT: Caffeïne is het meest gebruikte stimulerende middel ter wereld, en is wél licht verslavend. Bij het plotseling stoppen met drinken van koffie ervaar je lichte ontwenningsverschijnselen (bijvoorbeeld hoofdpijn). Kijktip: Broodje gezond, slecht voor je hart?

FEIT: De ouderwetse filterkoffie verlaagt het risico op hartziekten, beroerte (vooral bij vrouwen), diabetes en Parkinson. Alleen wel max. vier koppen per dag vanwege de caffeïne :).

FEIT: Als je cups of espresso’s drinkt kun je beter stoppen na 2 tot 3 per dag, vanwege het stofje caféstol dat hierin zit (dat fijne romige laagje wat zo lekker is). Dit verhoogt je LDL en dat wil je niet. 

FEIT: Eén klontje suiker in je koffie van 5 gram is 1,8 kg suiker per jaar. Dat zijn krap twee kilopakken suiker als je slechts één kop koffie met suiker per dag drinkt.

En de kersverse gebruikers van de koffie ZONDER suiker? Zij leefden zich uit in experimenteren en oefenen met het pure spul. 

Eyeopeners en Aha-ervaringen

“Serieus vind ik het echt meevallen om zonder suiker te drinken. Zelfs de melk laat ik achterwege.”

“Bijkomend effect dat ik ook met andere dingen bewuster blijf omgaan.”

“Soms mis ik ‘t wel een beetje.”


“Koffie begint langzaam ietsje beter te smaken.”


“T grappige is dat ik nu ook minder koffie drink. Volgens mij een mooi bijeffect.”


 “Het heeft mij geholpen. De meeste keren vind ik koffie nu ook zonder suiker best lekker. Ik ben om.”


Na zeven dagen, of liever in herhalingen gezegd: tussen de naar schatting 14 tot 30 koppen koffie, was de knop om. Klaar voor de volgende stap in een gezonder leefpatroon. En jij? Hoe drink jij je koffie of thee? 

Tot snel!

Bertina van Dolder
Leefstijlcoach Gouda

PS. Inmiddels zijn er 20 deelnemers gestart met het groepsleefstijlprogramma CooL in Gouda. Benieuwd wat zij ervan vinden en of het iets is voor jou?

Op 21 juli start een nieuwe CooLgroep in Gouda. De laatste voor de zomervakantie, nog 6 plekken!