Ben jij er ook zo eentje?

Het is altijd weer hetzelfde liedje bij mij. Na een actieve zomer kom ik fris en fruitig op mijn werk. En ben vastbesloten, dit ga ik vasthouden. Bewegen, bewegen, bewegen. Weg met dat zitten en hangen. Ik neem overal de trap. Iedere dag een lunchwandeling. Vergader staand en telefoneer ijsberend. De dag sluit ik  af met een extra ommetje in de wijk. Maar dan….Als het regent, geen ommetje. Die goede serie die mij op de bank houdt. Mijn werkdagen slibben dicht met acties. Ik blijf vaker en langer zitten. Voor ik het weet vind ik mijzelf terug in de modus: zitten en bankhangen. En ik ben niet de enige.

Nederland is zitkampioen

Nederland is zitkampioen. Wij brengen in onze westerse samenleving gemiddeld ruim twaalf uur per dag zittend door. Tel daar het gemiddelde van 7 uur slaap bij op. Dan brengen wij maar liefst negentien uur per dag zittend of liggend door. Moge duidelijk zijn dat wij daar niet voor zijn gemaakt.

Zitten is dodelijk

De experts zijn het erover eens. Te veel zitten per dag is écht slecht voor je gezondheid. Je bloed stroomt niet optimaal door. Je lichaam neemt suikers niet goed op en je gebruikt je spieren nauwelijks. Met als gevolg een hoger risico op hart en vaatziekte, Diabetes2, overgewicht en zelfs vroegtijdig overlijden. Zitten is dodelijk. Help, wat te doen? Er is onderzocht wat het ongunstige effect van te veel zitten het allerbeste compenseert.

Sporten of bewegen?

Het onderzoek werkte met 3 groepen: de fulltime zitters, de zit-wandelaars en de zit-sporters. Wat bleek: iedere avond een uurtje in het zweet werken op een sportschool compenseerde niet het ongunstige effect van de hele dag zitten. Je leest het goed, niet dus. Stoppen met sporten? Zeker niet! Sporten is goed voor je spieren en botten. Wat wel? Het onderzoek toonde aan dat iedere dag enkele uren staan én regelmatig wandelingetjes maken het zitten minder dodelijk maakt.

Praktisch: ieder half uur 2 minuten staan of wandelen en aanvullen met 2 uur wandelen (bewegen) per dag. Hoe doe je dat?

Make your life harder! 10 tips om meer te bewegen

Onze maatschappij is ingericht op snelheid en gemak. Het vraagt écht omdenken om jezelf te trakteren op extra beweging.

  1. Negeer liften en roltrappen altijd en overal. Jij kan die trap wel aan, ja ook omhoog. Laat je inspireren door dit filmpje (kijktijd 2 minuten)
  1. Parkeer je auto eens verder weg, ook al is er plek voor de deur. Voelt vreemd hé!
  2. Reis met het OV, veel duurzamer. Loop naar het station en ga staan in de bus. Scoor je punten mee bij de senioren. En als klapper: stap een halte te vroeg uit. Je leest het goed. En loop de rest.
  3. Haal je eigen koffie of thee en gun je collega dit ook. Wel even uitleggen.
  4. Telefoneer staand of lopend; onderzoek toont ook nog eens aan dat je stem dan krachtiger overkomt.
  5. Wandelend of staand overleggen word je brein creatiever van.
  6. Neem een (kantoor)hond; dan loop je ook bij hondenweer
  7. Neem een stappenteller en neem het wel serieus hé, 10.000 stuks!
  8. Zet prullenbakken zo ver mogelijk uit je buurt. Toon die basketballmove maar op het sportveld.
  9. Word fidgeter. Span eens wat vaker je spieren bewust aan als je zit of koop een stressballetje