Lastig hé, onderweg gezond eten. 6 tips wat jij er aan kunt doen!

 “Weet je wat ik zo lastig vind? Om gezond te eten als ik onderweg ben.” Ze stond achter mij en had mij op mijn schouder getikt. “Thuis lukt het mij wel, maar op school en werk is écht een ander verhaal. Er is zóveel verleiding. Ik wil het niet en toch, voor ik het weet, eet ik een ongezonde snack. Heb jij tips?” Verwachtingsvol keek ze mij aan.

Herkenbaar voor jou? Dat croissantje bij de SPAR (want ontbijt was erbij ingeschoten), de kroket in de kantine (’t is bijna weekend), die dropjes bij de drogist (was in de aanbieding) of dat saucijzenbroodje in het ziekenhuis (want het leven moet je vieren, toch?). Niet gek hoor, verleiding is overal.

Uit onderzoek weten we dat we iedere dag zo’n 200 keer eetbeslissingen nemen. Veel hiervan doe je zonder erbij na te denken. Uit gewoonte of impulsief. De ongezonde omgeving met geuren en aanbiedingen verleiden je om te vullen i.p.v. te voeden. Gedragswetenschappers roepen al even: verander de omgeving en je verandert het gedrag. Maar zover is het nog lang niet in onze dikmakende omgeving. Wat kun jij nú doen om onderweg gezond te eten?

6 tips wat jij morgen al kunt doen:

1. Wees je bewust

Ho stop! Het lijkt zo simpel dat je deze stap al snel over zou slaan. Beter niet doen. Want wanneer je bewust bent dat je brein automatisch en impulsief is aangetrokken tot ongezond voedsel (vet, suiker, zout) ben je een gewaarschuwd mens. En die telt voor twee. De dame die mij op de schouder tikte was al zover. Na het lezen van deze blog kun jij deze ook afvinken 😊

2. Houd je doel voor ogen

Weten waarom je de ongezonde snacks wilt laten staan is belangrijk. Vraag jezelf af: waar doe ik het allemaal voor? Je wilt geen slappe pap maar power in je lijf? Je wilt je gewicht onder controle houden? Van je hoge bloeddruk pillen af? Schrijf het op voor jezelf.

3. Maak een plan

Vertrouwen op je wilskracht op het moment suprême is geen goed plan. Eten bij je hebben of verleiding mijden is dat wel. De beste plannen zijn de “als- dan” plannen. Voorbeeld: Als ik morgen op het perron kom, blijf ik ver uit de buurt van de kiosk”. Want als je het niet ziet, is het er niet.

4. Bereid je voor

Neem je eten mee. Er is tegenwoordig veel keus in manieren om eten mee te nemen waarmee het vers blijft. Geen smoesjes. Als je zorgt dat je goed gevoed bent ga je minder snel vullen. Neem een restje salade van de vorige avond, zakje ongebrande/ongezouten nootjes, stukje bananenbrood, rijk belegde volkorenwrap, restje soep, kwark met meusli. Ja, het kost tijd om dit voor te bereiden maar hoe heerlijk is het als je er onderweg van smult.

5. Wij weten meer dan ik

Vertel je omgeving  waar je mee werkt, reist, studeert dat je goed en gezond wilt eten. Het is veel makkelijker en leuker als anderen meedoen. Geloof me, je bent echt niet de enige die worstelt met gezonde keuzes onderweg.

6. Wees creatief

Oeps, toch geen eten bij je en het wordt later op je studie of werk? Duik de dichtsbijzijnde AH to go in en neem de AH basis saladbowl gegrilde kip. De beste optie. Of gris een vers soepje, een bruin broodje en een plak gerookte zalm uit het vak en voila een heerlijke gezonde maaltijd. 

Oei, sta je toch opeens in de rij bij de fritestent….Als het dan toch een keertje mis gaat, beperk dan de schade door een kleinere portie of een light variant te nemen. En eet heel bewust. Het is nu tenslotte toch al gebeurd. En vergeet niet, iedere dag is er een nieuwe kans om te beginnen.