Waarom veranderen zo moeilijk is en wat wel werkt!

Iedereen met een beetje levenservaring weet eigenlijk wel dat veranderen hartstikke lastig is. Vooral als je gewoontes wilt veranderen van jezelf. Heel erg moeilijk! Toch kan het! Wat helpt nou wél als je gedrag wilt veranderen? In het boek De Ladder zet gedragswetenschapper Ben Tiggelaar het op een rijtje. Dit doet hij aan de hand van een eenvoudig model, een ladder.

Stel je in gedachten een ladder met drie treden voor:

  • De bovenste trede is het doel. “Hoe stel je doelen die écht werken?”
  • De middelste trede beschrijft het gedrag. “Hoe formuleer je gedrag om die doelen te bereiken?”
  • De onderste trede beschrijft de support. “Hoe organiseer je support om je gedrag een duwtje in de goede richting te geven?”

Voeg hierbij de allerbeste tips en inzichten uit de veranderpsychologie en je hebt de essentie van het boek te pakken.


Een tip van Ben: Houd het simpel en klein
“Gedrag is wat je kunt voordoen en nadoen.
Begin altijd met gedrag waarvan je honderd procent zeker weet dat je het kunt uitvoeren.
Vertaal het zo nodig in ri-di-cuul kleine stapjes.

Waarom ik superfan ben van De Ladder?

Wie mij kent weet dat ik houd van simpel en praktisch. De 3 treden van de ladder: doel – gedrag – support is een super simpel model. Zodat je het goed kunt onthouden en dus ook gaat doen. Want alleen doelen stellen is niet genoeg als je wilt veranderen naar een gezonde leefstijl. Er komt gedrag bij kijken en support om dit voor elkaar te krijgen. Ben jij écht toe aan verandering naar een gezonde leefstijl? Dan is dit boek een goede eerste stap. Of laat mij je helpen! Dit model pas ik als leefstijlcoach zelf toe in mijn praktijk Het Leefstijlburo. En vanuit positieve ervaring kan ik zeggen, het werkt!


Meer boekentips in leefstijl, voeding, gedrag, slapen en bewegen? Check deze boeken en de lessen die ik ervan leerde.