Zó begin je wél aan dingen die jij belangrijk vindt!

Word jij ook weleens ontzettend moe van jezelf? Van je uitstelgedrag? Van je smoesjes en je mitsen en maren? Je wilt je graag lekkerder in je lijf voelen. Je wilt je oude energie weer terug. En je weet heus wel wat hiervoor nodig is. Het kan wel wat minder met die taarten en toetjes, je hardlopen wil je weer oppakken, de trap vaker nemen. En toch….je schuift het maar voor je uit. De ene smoes na de andere smoes produceer je. Ze zijn zo goed dat je ze nog zelf gelooft ook.

Welke smoes heb jij?

“In een feestmaand starten met matigen, dat is hartstikke ongezellig”, of “In de winter starten met hardlopen, te koud en nog gevaarlijk ook in het donker.” Of deze, “die 7 trappen op mijn werk wil ik wel, maar ja zwetend en puffend aankomen is ook zo gênant.” Vul zelf maar in…Je wilt het tenslotte niet half doen, want als je iets doet, dan doe je het goed, toch? Dan ga je all the way!

En daar zit precies de kneep: je maakt de dingen zo groot voor jezelf dat het een onneembaar fort wordt. Een gigantische berg waar je alleen maar tegenop ziet. En toch is er hoop!

Maak het klein!

Het geheim van beginnen zit in het klein maken. Pel de ui af en kom bij de kern. Verandering begint bij ridicuul kleine stapjes. Want met 1 stap ga je ook vooruit, toch? Voorbeeld: in plaats van alle 7 trappen, doe je de helft en ga je de andere helft met de lift. De eerste stap brengt je op gang naar meer. En pas wanneer jij denkt “dit is zo simpel, dit lukt iedereen” Dan ben je precies op de goede weg.

Zo werkte het vandaag voor mij bij het schrijven van dit blog. Ik kan een groot en meeslepend artikel schrijven van minimaal 600 woorden. Was er niet gekomen hoor: “Zo’n groot artikel? Pffff, gaat vandaag niet lukken hoor met mijn volle agenda, misschien morgen.” Toen besloot ik een kort en krachtig verhaal te schrijven van krap 300 woorden met alleen de kern van het verhaal. Et voila!

Waar begin jij vandaag mee?