Gun jij jezelf het woordje ‘nog’?

“Ik weet één ding zeker, zei ze. Diëten of lijnen, dat werkt niet. Ik heb al zoveel geprobeerd. En alles werkte hoor….alleen voor even. In het begin ging het afvallen als een trein. Gelukkig dat ik was! Ik kon mij prima houden aan de lijstjes en de regeltjes. En ik genoot van het resultaat. De kilo’s vlogen eraf. Ik kon weer leuke kleding aan. En toen was het dieetprogramma klaar. Daarna ging het best nog wel een tijdje goed. Totdat, het ging ongemerkt eigenlijk, die  vervelende situatie kwam langs, ik had een aantal maanden alleen maar feestjes. Beetje bij beetje kwamen de kilo’s er weer bij.” Ze zucht diep. “En zo gaat het nu iedere keer. En nu… mijn gewicht is nog nooit zo hoog geweest. Ik baal enorm. Ik kan het gewoon niet!”

HO STOP!

Ho stop! Tot nu toe had ik geknikt en geluisterd. Haar verhaal is herkenbaar, ik hoor het vaak. Na veel gedieet en gejojo ben je verder weg dan ooit van je gezondheidsdoel. En ik ben het volledig met haar eens: alsjeblieft mensen, stop toch met jezelf te pijnigen met lijnen en diëten. Een dieet werkt alleen als je die geboden en verboden je leven lang volhoudt. Wie wordt daar nu gelukkig van? Daarnaast, wanneer je snel afvalt , wat meestal gebeurt bij (crash)diëten en lijnen, gaat je lichaam al snel over in een tragere verbranding én een stijging van je hongerhormoon. Lekker dan! Meer honger en minder verbranding. Dat wil je niet. Ik zeg altijd: langzaam maar zeker, dat werkt beter. Tenminste, als je een gezond gewicht voor altijd wilt bereiken. Niet voor even maar voor het leven. Maar ik dwaal af, terug naar het begin.

Mijn ‘Ho Stop!’ richtte zich op: “ik kan het gewoon niet”. Want dit is iets wat ik zo vaak hoor. In allerlei varianten:

  • Ik heb niet zoveel discipline
  • Ik heb blijkbaar weinig ruggengraat
  • Ik ben een slappeling
  • Ik kan het gewoon niet

Quats, lariekoek, klinklare onzin!

Kan niet, bestaat niet?

Jep ‘kan niet, bestaat niet’. Zo simpel is het. Ooooh ja, denk je. Ben jij er zo eentje, van de maakbare wereld. Zo  van, als je je best maar doet, als je je tanden op elkaar zet, dan lukt het wel. Nou nee hoor, ik zie genoeg om mij heen (en in mijzelf) om te weten dat niet álles maakbaar is. Alleen, soms zit er achter de uitroep “ik kan het niet”  iets anders. Bijvoorbeeld, “ik wil het niet” en hey, dat is okay. Jij bent de baas. Maar veel vaker is het, en nu komt het, een  ik wel het wel maar ik durf het niet” of “ik wil  het wel maar ik weet niet hoe”.  Kijk, en dan heb je mijn volledige aandacht, want hierover kunnen we het samen hebben.  

Ik deel 3 inzichten die je brengen tot een “ik denk dat ik het wel kan want ik heb het nog nooit geprobeerd” mindset. Hoe heerlijk is dat!

# 1 Ontspan met wat er kan!

Neem afscheid van je geboden en verboden: die dieetlijstjes en lijngedachten. Dit werkt hetzelfde als niet denken aan een roze olifant. Weleens geprobeerd? 1 minuut niet denken aan een roze olifant? Geheid dat je minimaal 1 x aan een roze olifant denkt. Zeker als die roze olifant (lees zak chips) dicht bij je in de buurt is.

Bij diëten leer je wat je niet mag, bij een leefstijlswitch richt je je op wat wel mag en kan. Stel je voor: hoe zou het voor je zijn als je ontspannen werkt aan een gezondere leefstijl. Stapje voor stapje, experimenteren en leren. Geen kilodoelen maar ontwikkeldoelen. Waarbij je valt, opstaat en doorgaat. Je vindt uit wat voor jou werkt en je blijft dit doen.

Voel  je het verschil?

# 2 Focus op je groeikracht

Stop met je wilskracht uit te persen als een citroen. Met het NIET nemen van dat ijsje en het NIET ontbijten en het NIET snoepen. Uit onderzoek weten wij dat je dagelijkse voorraad wilskracht eindig is. Bij het NEE zeggen geldt: zolang de voorraad strekt en op = op. Weinig verrassend dat dit vaak aan het einde van je dag is. Je begon de dag zo goed, en ’s middags lukte het ook nog aardig. Toen kwam je thuis en….. whoops. De hele dag heb je stand gehouden en nu is de wilskrachtspier op en uitgeput.

Ik zeg vaak: wij overschatten onze wilskracht en onderschatten onze groeikracht. Op de eerste doet diëten een beroep en op de laatste doet een leefstijlswitch een beroep.

Merk je het verschil?

# 3 Gun jezelf het woordje ‘nog’!

Stop met jezelf veroordelen als je voor de zoveelste keer de mist ingaat. Het ligt niet aan je ruggengraat, aan je discipline of je slappe knieën. Vind je het ook niet bijzonder dat je op sommige gebieden het tiptop voor elkaar hebt en het op leefstijlgebied een chaos is? Gun jezelf het woordje ‘nog’! Het lukt mij ‘nog’ niet. Dan kom je vanzelf in de startpositie van groei naar verandering. Je wordt nieuwsgierig: ‘Hoe kan ik leren wat een ‘gezond iemand’ al kan?’  

Zie je het verschil?

Jouw groeimindset

Voilà, 3 inzichten voor een groeimindset waarin je het ‘nog’ niet kan, maar nieuwsgierig bent om te leren. Jij bent helemaal klaar voor je eerste kleine stap naar een gezonde leefstijl om een gezond gewicht te bereiken.

Tot snel!

Bertina van Dolder
Jouw leefstijlcoach in Gouda

CooL iets voor jou?

Je leert in het verzekerde Groepsprogramma CooL (Coaching op Leefstijl) niet alleen gezonder te leven. Ik coach je op het toepassen in jouw unieke situatie in je dagelijkse leven. Doe je mee aan het Leefstijlprogramma CooL? Volledig vergoed uit je basisverzekering zonder eigen risico.

Online werkt!

In de huidige richtlijnen doe ik zowel CooL als persoonlijke sessies via een onlinetool. Een paar reacties:

Fijn elkaar gezien te hebben en bijzonder om zo te starten. Bertina dank om in de 1e groepssessie al zo vertrouwd met elkaar te raken.(deelnemer CooL)

Ik vind het knap dat je in mijn chaos waarin ik niet het overzicht heb erdoorheen prikt en in alle rust mij begeleidt en voorziet van tips naar nieuwe stappen waar ik mee verder kan. (Cliënt persoonlijke begeleiding)

Tips en inspiratie?

Had je een ‘aha moment’? Of was het voor jou een open deur? Dan ben ik ook benieuwd. Waarom had je deze inzichten dan nodig? Want als je het al weet, waarom doe je het dan niet? Misschien eentje om over na te denken?

Heb je zin in meer waardevolle tips die écht werken? Ontvang ze gratis en voor niets wekelijks in je mailbox. Schrijf je nu in!

Volg mij op social media