Zo leef je mooi van binnenuit!

Leef jij je mooi?

Huh! Bezig zijn met ‘mooi zijn’? Zo zeg, jij durft! Lekker belangrijk in deze tijden….

Vind je? Valt wel mee met die durf hoor, dat ontdek je vanzelf. Tenminste, als je verder durft te lezen 🙂

Je kent de uitdrukking ‘echte schoonheid komt van binnenuit’ vast wel. Heel irritant als je moeder dit zegt en je als pubermeisje alleen maar wilt horen dat je mooi bent. Maar ja, moeders hebben vaak gelijk.

Schoonheid komt van binnenuit, het is een waarheid als een koe. En omdat een gezonde leefstijl hier alles mee te maken heeft, wijd ik er een blog aan.

En voor de mannen onder ons: nu niet afhaken, want dit gaat niet over beautycremes of rimpelfillers. Dit gaat over the real thing. Gezond van binnen is gezond van buiten, met deze 4 strategieën:

Slaap je mooi!

Hoe meer ik over de waarde van slapen voor ons lichaam en geest ontdek, hoe meer ik het van de daken wil schreeuwen: Slaap lieve mensen, slaap! Tussen 7 en 9 uur slaap om precies te zijn. Voor je hersenen, voor je hart, voor je humeur, voor je huid en zo kan ik nog wel doorgaan. Een Zweeds onderzoek onderzocht het effect van slaap op je uiterlijk. Een tikkie technisch verhaal, daarom hieronder de Jip en Janneke versie:

Zweedse onderzoekers hadden een groep jonge mensen gevraagd om (zonder make-up) op de foto te gaan. Twee keer in exact dezelfde omstandigheden met 1 verschil: Bij de eerste fotosessie hadden de deelnemers twee nachten lang gemiddeld 8 uur per nacht geslapen. Bij de tweede fotosessie hadden ze 5 uur per nacht geslapen.

Een groep onafhankelijke juryleden die geen idee had waar het onderzoek over ging, moest de foto’s beoordelen op een aantal punten: Aantrekkelijkheid, gezondheid, vermoeidheid. Het ware gezicht van slaaptekort kwam naar voren: De gezichten na de korte nacht werden beoordeeld als vermoeider, minder gezond en aanmerkelijk minder aantrekkelijk. Het schoonheidsslaapje bestaat echt!

Meer weten over hoe je beter slaapt? Deze tips helpen je een handje 

Voed je mooi!

Een gezonde leefstijl en voeding zijn essentieel voor de binnenkant van ons lijf, maar ook voor de buitenkant. Voor een goede conditie van je huid kun je de suikers beter laten staan (trouwens voor een goede conditie van je binnenkant ook 😊).

Suikers maken de huid ouder. Hoe dat komt? Slechte koolhydraten gaan verbindingen aan met bepaalde stoffen in de huid die op hun beurt weer het collageen en elastine beschadigen. Je weet wel, de stofjes die je huid sappig en soepel houden.

Soms hoor je beweringen over bepaalde producten die je écht moet eten om een mooie huid te krijgen.  Er is een saaier toverwoord: Variatie in je voeding (niet te verwarren met vulling). Varieer en maximeer groente en fruit, alle kleuren van de regenboog. Kies altijd voor volkorenproducten, ook in je pasta’s, couscous en rijst. En vergeet je portie ongebrande noten en peulvruchten niet (met de groeten van HAK).

Oh ja, je weet dat het een fabel is dat je huid mooier wordt van veel water drinken, toch? Wat niet betekent dat je er mee moet stoppen, want water is een essentieel onderdeldeel van een gezonde leefstijl. Alleen mooier word je er niet van…wel schoner 🙂

Beweeg je mooi!

Dankzij onze benaderbare en enthousiaste breinwetenschapper Erik Scherder weten wij allemaal dat bewegen cruciaal is voor een knappe kop. De binnenkant dus (waar mijn moeder op doelde). Zijn Jip en Janneke boodschap: Maak je leven moeilijker!

De film Wall.E geeft ons een confronterende spiegel. Voor Wall.E en voor ons.

Overdreven denk je, maar toch…zit er niet een kern van waarheid in onze gepamperde maatschappij? Waar alles is ingericht om je leven makkelijker te maken? Zelfrijdende auto’s, liften, roltrappen, elektrische fietsen en bezorging aan huis (nog net niet via drone)? 

Mijn pleidooi voor bewegen gaat niet over een halve marathon lopen of dagelijks een personal trainer inhuren. Een half uurtje matig intensief (beetje zweten en beetje hijgen mag dus) per dag is genoeg. Doe je ding, maar houd het vooral simpel en beweeg door je dag heen. Want het is het langdurige zitten wat ons zo ongezond maakt. Na ieder half uur zitten even 5 minuutjes bewegen. En het goede nieuws van Erik Scherder: het is nooit te laat om te beginnen. En hij kan het weten. 

Ontspan je mooi!

Helaas het is wetenschappelijk bewezen dat stress de huid sneller kan laten verouderen. Chronische stress zorgt voor de aanmaak van meer vrije radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. Maar stress doet nog meer. Stress maakt oud. En dan hebben we het niet alleen over een vermoeide uitstraling of grauwe gelaatskleur.

Stress versnelt letterlijk het verouderingsproces van binnen en van de huid. Chronische stress pleegt een aanslag op de aanmaak van collageen en elastine in de huid. Daar heb je ze weer, die stofjes die je huid stevig en soepel houden. Ook zorgt aanhoudende stress voor een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. Hierdoor stopt de cel eerder met delen en verouderen we, met als resultaat: Rimpels, wallen, een doffe, droge en onrustige huid. (bron: dermatoloog Jetske Ultee)

Alle reden om werk te maken van je ontspanning, op een ontspannen manier natuurlijk. Lees mijn ontspantips met ademhalingoefening.

Kort en goed, voor een frisse en fitte uitstraling: 

  • Neem je je slaap serieuzer dan je serie op Netflix
  • Varieer je in voeding en skip the sugar!
  • Beweeg je je soepeltjes door je dag heen 
  • Maak je van ontspannen een agendapunt.

Omdat jij het waard bent, omdat je lichaam het waard is.

Zorg goed voor jezelf en blijf gezond!

Tot snel!

Bertina van Dolder Leefstijlcoach

Is het leefstijlprogramma CooL iets voor jou?

CooL deelt niet alleen kennis maar coacht op toepassen van deze kennis in jouw unieke situatie en dagelijkse leven. Op 6 mei start de laatste CooLgroep in Gouda voor de zomervakantie. Wil je meedoen? Meld je nu aan!

In het CooLprogramma deel ik alles wat je over slapen, bewegen, voeding ontspannen moet willen weten en – nog beter – coach ik je naar nieuwe gezonde gewoontes in deze thema’s. Want gezonde tips ontvangen is één maar het toepassen is twee. Daar is meer voor nodig dan een mooi blog 🙂

Twijfel je? Lees de veelgestelde vragen of bel mij (06-14155906) vrijblijvend om te overleggen. Ik denk graag met je mee.

Smaken deze tips naar meer?

Had je een ‘aha moment’? Of was het voor jou een open deur? Dan ben ik ook benieuwd. Waarom had je deze inzichten dan nodig? Want als je het al weet, waarom doe je het dan niet? Misschien eentje om over na te denken?

Heb je zin in meer waardevolle tips die écht werken? Ontvang ze gratis en voor niets wekelijks in je mailbox. Schrijf je nu in!