Geen gewicht maar gedrag

Ze stegen nog net niet op maar het scheelde niet veel. Gisteravond liepen mijn deelnemers van Gli CooL leefstijlprogramma rond met gele post-it ‘vleugels’ op hun schouders. Volgeschreven met een persoonlijk compliment van hun CooLgenoot. Hartstikke verdiend! Want 2 jaar onderweg zijn in leefstijlverandering is niet niks. En natuurlijk zweefde ik ook een beetje van de gele ‘vleugels’ die ik opgeplakt kreeg.

Richt je op verandering

Wat ik mooi vind is dat een CooL deelnemer zei: “Vooral de mindset is veranderd, het is geïnternaliseerd”. Prachtig want dan volgt gedrag ‘vanzelf’. Sluit mooi aan bij mijn motto: Als je focust op resultaat merk je geen verandering, als je focust op verandering merk je resultaat.

Maar, wat ik vele malen mooier en belangrijker vind is dat er verándering is bereikt. Tuurlijk, er was ook teleurstelling en frustratie. Verwachtingen waren soms hoger en groter dan mogelijk bleek. Gedragsverandering ís en blijft hartstikke lastig.

Als je focust op resultaat merk je geen verandering, als je focust op verandering merk je resultaat.

Een paar concrete voorbeelden:

Een paar concrete voorbeelden uit de groep:
👉 ‘vroeger zou ik de auto pakken om naar mijn ouders te gaan, nu pak ik de fiets’
👉 ‘ik ben gaan sporten en ik blijf het doen omdat ik het leuk vind samen met mijn collega’s actief te zijn én het is lekker dichtbij: op mijn werk’
👉 ‘voorheen zou ik op een receptie mijn bord volladen en met een te volle maag huiswaarts gaan. Nu kies ik bewust wat ik eet en hoeveel. Ik geniet en ga tevreden naar huis. Niet vullen maar voeden’
👉 ‘ik zie en begrijp veel meer het effect van slaap en ontspanning op mijn leefstijlkeuzes overdag. Ik merk wat het mij oplevert wanneer ik keuzes maak voor meer slaap en rust.

Okay nog eentje dan:
👉Vroeger dacht ik in alles of niets. Nu probeer ik het met kleine stapjes, al blijft dat lastig. Het is okay als het misgaat. Ik heb nu het vertrouwen dat ik weer terug op koers kan komen.

De kracht van de groep

In deze groep was de kracht van CooL zó goed zichtbaar: samen lerend optrekken. Ze waren trouw in opkomst, open en eerlijk, zoekend naar verbinding, kwetsbaar in frustraties en teleurstellingen, bemoedigend en aanmoedigend in nieuwe stapjes. Prachtig!

En nu vliegen ze uit. Met gele vleugeltjes op hun schouders. Ik ben een dankbaar mens.

Tot snel!

Bertina van Dolder Leefstijlcoach
bij Het Leefstijlburo

Bertina van Dolder,
Gecertificeerd leefstijlcoach
Van weten naar doen in gezonder leven

Chat op WhatsApp

P.S. wil je meer weten over het leefstijlprogramma CooL? Hier vind je alles wat je wilt weten!