Afvallen; is het bij jou ‘alles’ of ‘niets’?

Ken je de uitdrukking ‘Go big or go home’? Klinkt lekker fanatiek, vind je niet? Alles of niets. Tot het uiterste gaan. All the way. Ben jij er ook zo eentje? Misschien wel in je leefstijldoelen naar een gezonder gewicht?

Ik wil hierover een balletje bij je opgooien. Sterker nog, ik wil 6 ballen tegelijk naar je gooien. Vang jij ze allemaal op? Of vliegen en stuiteren ze door de lucht en op de grond?


Je staat er bij en kijkt ernaar. Lege handen. Je baalt.

Is dit niet wat er gebeurt als je alles in één keer in je leven wilt veranderen naar een gezondere leefstijl? Je gaat ervoor. De knop is om. Je bent supergemotiveerd.


Je wilt er álles aan doen om een gezonder gewicht te krijgen. En wel NU.
Er zijn eindeloos veel leefkeuzes te maken. Waarvan je vindt dat je ze allemaal directmoet doen. Oh ja, en ook nog in één keer goed natuurlijk.

Hallo, je wilt 6 ballen in één keer vangen. 

Lukt je niet. Toch? Mij tenminste niet.

Ik en ballen. Dat is sowieso geen goede combi. Wisten ze bij trefbal op de lagere school ook 🙂 En toch, zelfs de trefbal toppers van de lagere school lukte het niet om 6 ballen tegelijk te vangen. Wil ik hier toch gezegd hebben 😉 

Enfin, 6 ballen die je tegelijk opgooit én wilt vangen. Zie je het voor je?Iedere bal staat voor een leefstijlstap, in een gezondere keuze.
1. Meer bewegen
2. Beter slapen
3. Gezonder eten
4. Vaker ontspannen
5. Minder alcohol
6. Stoppen met roken


Wow, wat veel. En moeilijk. Hoe dan? Je verkrampt. Je ziet door de ballen 😉 het bos niet meer. Je doet uiteindelijk niets. 

6 ballen liggen op de grond.

Mijn tip: sta jezelf toe één bal tegelijk op te gooien, die vang je geheid. Gewoon één leefstijlstapje per keer. Vervang je grote ‘alles of niets’ trefballen door realistische kleine stapjes die je jezelf écht ziet doen.

Blijvend ziet doen. Morgen al. En als het goed werkt, dan gooi je het volgende balletje op.

Van 6 ballen naar 1 bal kan er bijvoorbeeld zo uitzien (en vul het gerust voor jezelf anders in)

#
 Ik moet alleen nog maar gezonde dingen eten  = Ik vervang mijn brood, rijst en pasta door volkorenopties

Ik moet iedere dag gaan sporten = Voortaan wandel ik 2 x per week na het avondjournaal een stevig tempo rondje van een half uur.

Ik moet z.s.m. terug naar mijn oude gewicht = Over 1 jaar kan ik blijvend (!) 10 kilo minder wegen door iedere week 2 ons gewicht te verliezen met gezondere keuzes.

Ik moet dit keer écht succesvol zijn anders lukt het mij nooit meer Ik gun mijzelf het proces van vallen en opstaan om mijn leefstijldoel te bereiken. Want wat nog niet is, kan tenslotte nog komen.

Je hoeft het niet in één keer te doen. En je hoeft het niet in één keer allemaal goed te doen. Heus niet. 

Gun jezelf 1 bal per keer. Geeft je zóveel rust.

Welk balletje gooi jij vandaag op voor jezelf?  

Tot snel!

Bertina van Dolder Leefstijlcoach
bij Het Leefstijlburo

Bertina van Dolder
Jouw leefstijlcoach in Gouda

CooL iets voor jou?

Je leert in het verzekerde Groepsprogramma CooL (Coaching op Leefstijl) niet alleen gezonder te leven. Ik coach je op het toepassen in jouw unieke situatie in je dagelijkse leven. Doe je mee aan het Leefstijlprogramma CooL? Volledig vergoed uit je basisverzekering zonder eigen risico.

Tips en inspiratie?

Had je een ‘aha moment’? Of was het voor jou een open deur? Dan ben ik ook benieuwd. Waarom had je deze inzichten dan nodig? Want als je het al weet, waarom doe je het dan niet? Misschien eentje om over na te denken?

Heb je zin in meer waardevolle tips die écht werken? Ontvang ze gratis en voor niets wekelijks in je mailbox. Schrijf je nu in!

Volg mij op social media