Zo ontwikkel je een ontspannen discipline

Ik heb te weinig discipline. Ik vind het zo moeilijk om blijvend gezondere keuzes te maken. Het lukt mij voor een tijdje en dan gebeurt er iets onverwachts en ben ik het weer kwijt. En dan denk ik: ach laat ook maar, het werkt niet. 

Herken je deze uitspraak?

Of ben jij gezegend met een draconische dosis discipline in je leefstijl en doe je altijd precies wat jij je voorgenomen hebt? Dag in, dag uit. Zonder ook maar één struikeling of strubbeling. Als je hierop ja zegt, diepe buiging voor jou. 

Bij mij gaat het anders 😊

Als ik aan discipline denk dan zie ik de commandanten uit ‘Kamp van Koningsbrugge’ voor mij. Heb je die tv-serie gezien? Een indrukwekkend programma waarin gewone burgers strijden om lid van de Korps Commandotroepen te worden. Ze worden gedrild door van die grote brede mannen met baretten die aldoor commando’s brullen. Éen bonk discipline.

Discipline is aandacht voor groei

Arie Boomsma, ja die fitnessgoeroe, omschrijft in zijn nieuwe leefstijlboek ‘Volhard’ het woord discipline als volgt:

‘Discipline is de kunst om je aandacht te blijven richten op de dingen die je wilt zien groeien in je leven.’ 

Klinkt al een heel stuk positiever en vriendelijker, vind je niet? 

‘Was het maar zo simpel’, hoor ik je zeggen. Dat lukt mij dus niet, mijn aandacht erbij houden. Ik word steeds afgeleid door van alles en nog wat in mijn leven. Voor ik het weet ben ik mijn aandacht kwijt en terug in mijn automatische piloot van ongezonde keuzes. En oh boy, wat ben ik dan teleurgesteld in mijzelf. ‘Zie je wel, je kan het niet’, denk ik dan, ‘Het wordt nooit wat met je…’ 

Allereerst: wees gerust. Je blijkt een mens als ieder ander te zijn. Een mens met een negatieve verhalenmachine in het hoofd. Want wat kunnen wij goed negatieve verhalen verzinnen over onszelf. Bril-jant. De Nederlandse roddelpers kan er een puntje aan zuigen.

Welke roddels denk jij over jezelf?

Zie je de koppen al voor je in je persoonlijke roddelblad?


‘Gespot bij de droppot’ 

Betrapt met bankhangen’

‘Opnieuw gezwicht voor vette verleiding’


 Oh, en de ondertitels zijn nog erger:

Ja hoor, daar ga je weer’

‘Lekker dom van je’

‘Hallo, zo kom je nooit waar je wezen wilt

Et voilá, je eigen privé paparazzi is on fire!

Neem afstand van je privé paparazzi

Wat doe jij met die negatieve berichten van je privé paparazzi? Ga je er hard tegenin? Met ontkrachtingen en verdedigingen? Zo van:’Het mag heus wel hoor, ik had een hele zware dag en trouwens, bemoei je er niet mee. Ik bepaal zelf wel wat ik doe.’


Best vermoeiend, hè! En de vraag is: werkt die strijd voor jou in keuzes in je leefstijl? Richt je hiermee je aandacht op de gezondere keuzes die je wilt ontwikkelen in je leven?

Waarschijnlijk werkt het precies andersom. Je wordt er alleen nog maar gefrustreerder van. En daarmee barst er ongewild nog heviger negatieve roddel in je los. 


Hoe zou het voor je zijn als je een gezonde afstand neemt van je negatieve gedachten? Let op: ik bedoel niet negeren of wegduwen. Dat geeft strijd die je bij voorbaat verliest. Daarbij, je negatieve pers geeft je ook een kostbaar en helder signaal. Dat er iets belangrijk en waardevol voor je is: het maken van gezonde keuzes. Laat je roddelpers gerust doorgaan met publiceren. Leve de persvrijheid.

Wat wil jij zien groeien in je leven?

Alleen, bekijk de pers van een gezonde afstand. Merk je gedachten op: “Ik heb de gedachte dat….” en leg ze naast je neer. Daarna kun jij je aandacht richten op dat wat je wilt zien groeien in je leven: jouw gezonde leefstijl.

En dan blijk je zomaar de discipline van Arie Boomsma te beoefenen:‘Discipline is de kunst om je aandacht te blijven richten op de dingen die je wilt zien groeien in je leven.’ 

Vertel eens: Op welke gezonde keuze richt jij vandaag?

Tot snel!

Bertina van Dolder, jouw leefstijlcoach

Volg mij op