Wat ik leerde van de bergen (en hoe jij hiervan profiteert)

Ik verdenk ze van doping. Nee, ik bedoel niet de wielrenners in de Tour de France die dansend op hun pedalen een ‘col’ bedwingen in de bergen. Ik doel op die fitte Fransen van rond de zeventig die mij onlangs in de bergen monter en druk kwebbelend met stevige pas inhaalden.

Op dat moment liep ík leunend op mijn stokken en steunend op mijn karakter, de bergtop op. Pffffff, mijn energie was allàng op. Hoe dan!

En wat dacht je van die fanatieke lokale trailrunners die mij rennend (!) op de bergtoppen inhaalden. Op een véél te smalle bergkam, die een zeer sterke gelijkenis had met de evenwichtsbalk uit mijn turntijd. Hoe dan!

De bergen leerden mij ‘klimmenderwijs’ 🙂 4 belangrijke lessen. Als jij wilt leren om je eigen pad te volgen in je leefstijl, in je eigen tempo en met je eigen keuzes… dan zijn deze inzichten écht iets voor jou!  

1. Stop met vergelijken!

Waarom mijzelf vergelijken met topfitte lokale bewoners en geoefende trailrunners die al jaren bergen bedwingen terwijl ik daar één keer per jaar in mijn bergschoenen rondloop? Ik kan ervoor kiezen om mij te laten frustreren of te laten inspireren. Wat kan ik van hen leren? Wat ga ik accepteren (ik woon nu eenmaal niet in de bergen). En waar kan ik aan werken?

👉 Stop met het vergelijken van jouw leefstijlstappen met die van een ander. Je hebt geen idee wat er allemaal voor gedaan (en gelaten) is. Laat je inspireren door successen van anderen, pak er uit wat jíj nodig hebt en bewandel je eigen pad op jouw manier, op jouw tijd. Laat je niet gek maken door wat anderen doen. 

2. Focus je op het pad voor je!

Het was op een col – na een flinke klim – dat manlief zei: “Zullen we nog even dat stukje naar die berghut doen?” Ik keek omhoog en dacht ‘owh no… red ik dat nog?’ Die steile klim? Het weer was weergaloos en het uitzicht ook. Ik ging. Mijn strategie: stap voor stap, bocht voor bocht. Als ik omhoog naar de top keek dan zonk de moed mij direct in de bergschoenen. Wanneer ik naar de volgende bocht keek zag ik het mij wel doen. Ik kwam boven. 

👉 Haal je blik van dat (te) grote einddoel af en richt je op wat je nú kunt doen. Maak kleinere tussendoelen en zet de stappen die nodig zijn om je daar naar toe te brengen. Stap voor stap, van bocht naar bocht.

3. Kijk naar wat er al gelukt is!

Je wandelt al even en je benen vallen tegen. De bergtop zit in de mist. Je struikelt over een steen. Pffff, je zou er het bijltje bij neergooien: waar doe ik het allemaal voor? Als ik dan stil sta en achterom kijk zie ik het dal waar ik uit kom en realiseer ik mij wat ik al heb bereikt. Wow, als dat mij is gelukt, dan lukt het laatste stuk mij ook nog wel. 

👉 Kijk naar wat je al is gelukt in gezondere keuzes maken. Schrijf het voor jezelf op, deel het met anderen. En bedenk voor jezelf: als dit je al gelukt is, hoe helpt je dit bij het zetten van nieuwe stappen?

4. Als je valt lig je niet direct beneden!

De paden in de bergen zijn af en toe een echte uitdaging om ovreind te blijven. Er lag sneeuw op het pad, grote rotsblokken, watervallen met glibberige stenen…En ja, af en toe glijd je uit en lig je. Was toen alles verloren? Welnee, ik lag niet onderaan de berg. 

👉Als je een uitglijder maakt in je stappen naar een gezondere leefstijl of als er obstakels zijn op je pad, is niet álles direct verloren. Welnee. Je ligt niet onderaan de berg, je kukelt om en hebt een lesje geleerd. Je kunt blijven liggen. Of je staat weer op om verder te gaan waar je gebleven bent. De keus is aan jou.

Last but not least: geniet van je reis! Want je kunt naar de top uitreiken, maar het plezier en je persoonlijke groei vind je in de klim er naar toe!

Vertel eens, welk inzicht sprak jou het meeste aan? Deel het met mij!

Tot snel!

Bertina van Dolder Leefstijlcoach
bij Het Leefstijlburo

Bertina van Dolder
Leefstijlcoach

Tips en inspiratie?

Had je een ‘aha moment’? Of was het voor jou een open deur? Dan ben ik ook benieuwd. Waarom had je deze inzichten dan nodig? Want als je het al weet, waarom doe je het dan niet? Misschien eentje om over na te denken?

Heb je zin in meer waardevolle tips die écht werken? Ontvang ze gratis en voor niets wekelijks in je mailbox. Schrijf je nu in!

Volg mij op social media